Turisti sa nakazili kliešťovou encefalitídou, ktorú spôsobila konzumácia ovčieho syra.
V oblasti Tribeča, Vtáčnika, Nitrianskej a Pohronskej pahorkatiny, údolia Váhu v Malých Karpatoch, v Záhorskej nížine aj v Krupinskej vrchovine, Slovenskom krase či v Slánskych vrchoch – všade na týchto miestach je veľký výskyt kliešťov. Odborníci radia, ak idete do lesa, dajte si vysokú obuv a sveter s dlhým rukávom. Často si však neuvedomíme, že kliešťovú encefalitídu môže spôsobiť aj konzumácia čerstvého ovčieho syra na salaši. Viac Ľubica Hargašová:
Kliešťovú encefalitídu spôsobil ovčí syr Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Počuli ste, okrem jedného salaša, ktorý má teraz zastavenú výrobu syra a iných výrobkov, na ostatných sú potraviny bezpečné. Ale ak si kupujete výrobky v obchodoch, všimnite si na obaloch, či boli vyrábané z pasterizovaného mlieka, ak nie – môžu byť rizikové – varuje Úrad verejného zdravotníctva SR.