Hostie

Hostie

Vo štvrtok katolíci slávili sviatok Najsvätejšieho Kristovho Tela a Krvi, ktorý je známy ako známy ako „Božie Telo". Pri tejto príležitosti sme na krátko zavítali do jedinej slovenskej výrobne hostií ktorá vyrába chlieb pre bohoslužobné účely už 90 rokov. Vedú ju sestry Congregatio Jesu v Prešove a prvé stroje na pečenie hostií zakúpili už v roku 1920. Najprv piekli hostie len pre Prešovskú farnosť a tunajších Františkánov. Dnes sa s ich hostiami pravdepodobne stretávate aj vo svojom domácom chráme. Ako asi tušíte, na hostie sú kladené špeciálne nároky. Chlieb, ktorý sa používa na slávenie najsvätejšej eucharistickej obety, musí byť nekvasený, iba pšeničný a čerstvo pripravený, aby nehrozilo nijaké nebezpečenstvo pokazenia. Sestra Klarissa Baníková nás teraz krátko prevedie výrobňou hostií. Rozpráva sa s ňou náš košický kolega Martin Ďurčo.

Hostie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame