Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne

Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne

Milujú ich malí i veľkí. Na sladko, slano, s mäsom či zeleninou. Penne, lazane, makaróny, prípadne ravioli. Bezvaječné, alebo z celozrnnej múky.... Dnes (25. 10.) máme Svetový deň cestovín. Ktoré uprednostňujete vy?

Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hneď si to ujasníme. Varechu spolu s mikrofónom zobrala do ruky Marianna Kovácsová.

Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K svetovému dňu cestovín vám ponúkame recepty od šéfkuchára:

Aglio olio – Špagety uvaríme v osolenej vode, nepridávame olej. Na panvici na extra panenskom olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak a nasekané čili. Uvarené al dente špagety, nepremývame, pridáme na panvicu a premiešame. Na záver ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a hoblinkami parmezánu.

Ázijské cestoviny – na sezamovom oleji orestujeme huby šitake, podlejeme troškou sójovej omáčky, pridáme štipku trstinového cukru a trošku vody. Do tejto zmesi pridáme uvarené cestoviny (špagety, penne...) a premiešame.

A nezabúdajte na štyri zásady od šéfkuchára:

Používame bezvaječné cestoviny.

Najlepšie je používať celozrnné, špaldové alebo grahamové cestoviny.

Cestoviny varíme al dente.

Do vody nepridávame olej.

Autorka: Marianna Kovácsová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame