Milujú ich malí i veľkí. Na sladko, slano, s mäsom či zeleninou. Penne, lazane, makaróny, prípadne ravioli. Bezvaječné, alebo z celozrnnej múky.... Dnes (25. 10.) máme Svetový deň cestovín. Ktoré uprednostňujete vy?
Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Hneď si to ujasníme. Varechu spolu s mikrofónom zobrala do ruky Marianna Kovácsová.
Celozrnné cestoviny by sme mali jesť pravidelne 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
K svetovému dňu cestovín vám ponúkame recepty od šéfkuchára:
Aglio olio – Špagety uvaríme v osolenej vode, nepridávame olej. Na panvici na extra panenskom olivovom oleji orestujeme na plátky nakrájaný cesnak a nasekané čili. Uvarené al dente špagety, nepremývame, pridáme na panvicu a premiešame. Na záver ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a hoblinkami parmezánu.
Ázijské cestoviny – na sezamovom oleji orestujeme huby šitake, podlejeme troškou sójovej omáčky, pridáme štipku trstinového cukru a trošku vody. Do tejto zmesi pridáme uvarené cestoviny (špagety, penne...) a premiešame.
A nezabúdajte na štyri zásady od šéfkuchára:
Používame bezvaječné cestoviny.
Najlepšie je používať celozrnné, špaldové alebo grahamové cestoviny.
Cestoviny varíme al dente.
Do vody nepridávame olej.