Láska v hrncoch od Kristíny Procházkovej je kniha, s ktorou sa skutočne naučíte variť, lebo to je umenie, ktoré si každý rád zdokonaľuje. Dnes je tu pre vás od Kristíny recept na vianočku, čítajte a počúvajte. A nech sa vám darí v kuchyni.
Vianočka pre všetky ženy Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
VIANOČKA
Ako prvé by som chcela objasniť metódu tang zhong, ktorú používam v tomto recepte, lebo ju môžete aplikovať aj do iných receptov z kysnutého cesta pre lepšiu textúru a dlhšiu čerstvosť pečiva/koláčov. Ide o japonskú metódu, ktorá pozostáva z pridania kaše tvorenej z malého množstva múky zahriatej v tekutine. Môže to byť mlieko alebo voda. Zahriatím zmesi sa uvoľní viac lepku z múky, ktorý je schopný naviazať až dvakrát viac tekutiny. Pri primiešaní do cesta teda zapríčiní väčšiu hydratáciu a pri pečení lepšiu cirkuláciu pary vnútri pečiva. Znie to komplikovane, ale tieto reakcie idú mimo vás a postará sa o ne samotné cesto. Vy ho na to len potrebujete dobre pripraviť.
INGREDIENCIE
Tang zhong
½ hrnčeka vody (alebo mlieka)
1 PL hladkej múky
Cesto
1 vajce veľkosti M
½ hrnčeka* sladkej smotany (34 – 36%)
2 PL rastlinného oleja
1 a ¾ hrnčeka hladkej múky (00) + na pomúčenie dosky
1 ČL sušeného droždia
3 PL trstinového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 kopcová PL mäkkého masla
½ ČL soli
Na potretie
1 vajce
Voliteľné
Hrozienka cez noc namočené v rume
Mandľové lupienky na posyp
+ Olej na vymazanie misy
*Mierka hrnček spravidla zodpovedá odmerke s objemom 250 ml. V recepte som použila na tento účel odmerku s označením CUP (250 ml) s ryskami ½ a ¼ CUP.
POSTUP
Tang zhong
Ingrediencie dajte do malej nepriľnavej panvice, rozmiešajte ich a na miernom plameni za stáleho miešania vytvorte hustú kašu pudingovej konzistencie (alebo dajte do mikrovlnnej rúry na 30 sekúnd). Odstavte a premiestnite do misy robota.
Cesto
Počkajte niekoľko minút, aby kaša nebola úplne vrelá, pridajte vajce, smotanu, olej a miešajte, dokým sa všetko nespojí. Konzistencia bude riedka.
Pridajte múku a droždie. Začnite miesiť nadstavcom na kysnuté cesto. Keď bude celá múka zapracovaná, pridajte cukor, vanilkový cukor a soľ. Mieste 5 – 8 minút. Cesto premiestnite do olejom vymastenej uzatvárateľnej misy a nechajte kysnúť 30 minút.
Potom ho vráťte do misy robota, pridajte hrozienka zbavené tekutiny a dobre premieste. Ak nepridávate hrozienka, cesto len premieste.
Vráťte naspäť do uzatvárateľnej misy a nechajte kysnúť asi hodinu a pol.
Vykysnuté cesto vyklopte na jemne pomúčenú dosku a vytvarujte do bochníka, ktorý následne rozdeľte na šesť rovnakých častí.
Jednotlivé časti vyformujte do malých bochníčkov, nechajte podkysnúť 3 minútky, aby sa s cestom lepšie pracovalo, a ušúľajte do dĺžky. Zvyčajne to robievam tak, že si jednotlivé bochníčky vyvaľkám a zrolujem a až následne šúľam – menej tak vypadávajú hrozienka. Ak budete šúľať pramene priamo z bochníčkov, odporúčam to robiť na tri- až štyrikrát a vždy predlžovať pramene. Cesto je potom poddajnejšie.
Ideálna výsledná dĺžka prameňov by mala byť približne ako vzdialenosť od hánok ruky po lakeť. Dbajte na to, aby ste pramene na koncoch zúžili, akoby zašpicatili. Vianočka bude rovnomernejšia.
Pletenie vianočky si môžete pozrieť vo videách – rovnako ako ja, pretože si to neviem zapamätať a navyše, neviem si predstaviť, ako by som to opísala v texte.
Upletenú vianočku preložte na plech s papierom na pečenie, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte dve hodiny kysnúť.
Po vykysnutí ju dôkladne potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte mandľami.
Pečenie
Predhrejte rúru na 180 °C a následne do nej vložte vianočku tak, aby bola uprostred. Nie mriežka alebo plech, na ktorom je, ale samotná vianočka.
Pečte bez ventilátora 35 – 40 minút. Posledných päť minút s ventilátorom. V tomto štádiu by mala mať vianočka krásnu hnedú farbu po celom povrchu. Ak to tak nie je, pečte ju dlhšie.
Následne znížte teplotu na 90 °C a pečte ďalších 25 – 30 minút. To, či je upečená, si overte špáradlom.
Upečenú vianočku preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť.